Antioxidanty, volné radikály, oxidativní stres: jak se v nich vyznat
Antioxidanty, volné radikály a oxidativní stres spolu úzce souvisejí. Volné radikály jsou vysoce reaktivní molekuly, které vznikají v těle přirozeně – například při dýchání, trávení nebo během fyzické aktivity. V malém množství jsou pro tělo prospěšné. Pokud se jich ale v organismu nahromadí příliš, začnou reagovat s buněčnými strukturami a mohou být naopak škodlivé. Tomuto stavu se říká oxidativní neboli oxidační stres. Právě zde vstupují do hry antioxidanty – látky, které volné radikály neutralizují a pomáhají udržovat rovnováhu v těle. Jejich účinek spočívá v tom, že dokážou „zachytit“ volný radikál a zamezit jeho škodlivému působení. Některé antioxidanty si tělo vytváří samo, další musíme přijímat z potravy.
Vitamín C – klasika mezi antioxidanty
Vitamín C je pravděpodobně nejznámější antioxidant. Přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem a zároveň podporuje normální funkci imunitního systému. Do jídelníčku ho lze zařadit velmi snadno – citrusy, kiwi, červená paprika nebo černý rybíz patří mezi zdroje, které mohou být součástí běžného jídelníčku. Vitamín C je možné najít také v marmeládách nebo sirupech z černého bezu.
Vitamín C je citlivý na teplo, proto je vhodné konzumovat ovoce a zeleninu v syrovém stavu, nebo jen krátce tepelně upravené.
Antioxidační účinky jsou prokázány také u vitamínu E nebo některých zástupců skupiny vitamínu B.

Selen a zinek – minerály s antioxidačním účinkem
Antioxidanty najdeme nejen mezi vitamíny, ale také minerálními látkami. Jedná se o selen, zinek, mangan nebo měď.
Selen se nachází v para ořeších, mořských rybách, vejcích nebo celozrnných produktech. Přispívá k ochraně buněk před oxidačním stresem, zároveň pak podporuje normální funkci imunitního systému, tvorbu spermií a pomáhá udržovat nehty a vlasy zdravé.
Zinek je hojně obsažený v luštěninách, dýňových semínkách, mase nebo ořeších. I on se kromě ochrany buněk před oxidačním stresem podílí na dalších procesech. Hraje roli při udržení zdraví kůže, vlasů, nehtů i kostí, přispívá k metabolismu makroživin i vitamínu A, podporuje zrakové funkce a podílí se na procesu dělení buněk.
Obě minerální látky patří mezi časté složky doplňků stravy.
Nejsilnější antioxidanty ve stravě: nepřehlížejte bobuloviny
Bobuloviny jsou považovány za jedny z nejbohatších zdrojů antioxidantů, které můžeme do jídelníčku zařadit. Mohou být pro organismus přínosné i z dalších důvodů. Obsah antioxidantů poznáte i podle barvy.
- Borůvky pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem, ale podporují také činnost cévní soustavy a mají pozitivní vliv na trávení a metabolismus glukózy, tuků i bílkovin.
- Brusinka obecná podporuje přirozenou obranyschopnost a má také pozitivní vliv na kosti a klouby. Její zařazení je vhodné v období menopauzy a premenstruace.
- Bez černý obsahuje nejen vitamín C, ale i flavonoidy. Bez pomáhá při kontrole tělesné hmotnosti, přispívá k funkci dýchacího systému a podporuje přirozenou obranyschopnost. Ke zpracování jsou vhodné květy i plody.
Pokud nemáte k dispozici čerstvé plody, dobře poslouží i mražené ovoce, případně je možné zařadit doplňky stravy, které kombinují různé antioxidační látky.
Antioxidanty v otázkách a odpovědích
Co je nejsilnější antioxidant?
Neexistuje jeden „nejmocnější“ antioxidant. Pravdou je, že některé obsahují více bioaktivních sloučenin než jiné. Důležitá je ale pestrost – vitamíny a minerální látky působí v organismu společně.
Může být antioxidantů až příliš?
Z běžné stravy ne, a to ani v případě, že se na obsah antioxidantů ve stravě cíleně zaměřujete. V případě, že užíváte větší počet doplňků stravy s obsahem antioxidantů, konzultujte tuto oblast se svým lékařem.
Potřebuji doplňky stravy, pokud jím vyváženě?
Pokud je váš jídelníček pestrý a vyvážený, s dostatečným zdrojem antioxidantů, a zároveň nejste vystaveni faktorům zvyšujícím pravděpodobnost vzniku oxidativního stresu, nemusí být doplňky stravy nutné.
Zdroj:
https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx










