Vitamín P neboli flavonoidy: Co to je
Dnes je známe spíše pod označením flavonoidy , dříve byl ale běžný také termín vitamín P. O toto označení přišly, protože nejsou vitamínem v pravém slova smyslu. Nepatří totiž do skupiny esenciálních látek. Tedy takových, které si naše tělo nejen neumí vytvořit samo (tuto podmínku flavonoidy splňují), ale zároveň jsou pro organismus nezbytné.
Flavonoidy se vyskytují v rostlinách, jejichž květům a plodům dodávají typické zbarvení, a to včetně červené, světle žluté, modré i fialové. Pomáhají tak přitahovat opylovače. Ale to není vše.
Pojďme se nyní podívat na jednotlivé skupiny flavonoidů a jejich zdroje podrobněji.
Flavonoly
Tento typ flavonoidů se nachází například v cibuli, kapustě, hroznech a červeném víně, čaji, broskvích, bobulovitém ovoci, ale také rajčatech, hlávkovém salátu nebo brokolici. Tyto látky chrání rostlinné buňky před poškozením způsobeným reaktivními formami kyslíku (volnými radikály).
Katechiny
Potraviny s těmito typy flavonoidů, které se také označují jako flavan-3-oly, jsou velmi bohaté na živiny. Patří mezi ně zejména čaj (bílý, zelený, oolong i černý), jablka, bobulovité ovoce jako borůvky a jahody nebo kakao, a tedy i kvalitní čokoládové výrobky. V rostlinách katechiny slouží jako ochrana před patogeny a škůdci. Hrají také roli v regulaci růstu rostlinných buněk.
Flavony
Flavony jsou pigmenty obsažené v modře a bíle kvetoucích rostlinách. Najdete je například v petrželi, červené paprice, celeru, z bylinek pak v heřmánku i mátě peprné. Působí také jako přírodní pesticid, který chrání listy před škodlivým hmyzem, a fungují jako UV filtr.
Flavanony
Flavanony jsou skupinou, kam patří pouze dvě látky. Obsaženy jsou v citrusových plodech včetně citronů, limetek, pomerančů a grapefruitů.
Isoflavony
Izoflavonoidy se skrývají především v sóji, sójových výrobcích a některých dalších luštěninách, např. fazolích fava. Pomáhají rostlinám bránit se před patogeny. U bobovitých druhů zároveň fungují jako „signál“, který rostlina vysílá do půdy, aby přitáhla pro ni důležité bakterie.
Antokyanidiny
Antokyanidiny dodávají květům a plodům červenou, fialovou a modrou barvu. Nacházejí se převážně ve vnější slupce bobulovin. Tedy červených a fialových hroznech (a víně), brusinkách , borůvkách, jahodách a ostružinách. Pomáhají chránit rostlinné buňky před UV zářením a nepřízni v podobě sucha i nízkých teplot.