Vitamín D: Ze slunce i z moře

Vitamín D využije naše tělo při mnoha různých procesech. Část vitamínu D získává díky UVB záření, další část pak z jídelníčku. Na čem záleží, nakolik vitamín D ze slunce naše tělo dokáže využít, jak přeměna probíhá a které další zdroje vitamínu D je možné využít?

Vitamín D: Ze slunce i z moře

Vitamín D přispívá ke vstřebávání a využití vápníku a fosforu, minerálů podílejících se na pevnosti kostí. Zároveň má pozitivní vliv na imunitu a činnost svalů a v neposlední řadě se podílí na procesu dělení buněk.

Příjem vitamín D ze slunce u nás nestačí

Vitamín D je jedním z mála, které si naše tělo dokáže vytvářet samo. Potřebuje k tomu ale UV záření a cholesterol (konkrétně 7-dehydrocholesterol) nacházející se v kůži. Pokud je pokožka vystavena UVB záření, spustí se chemická reakce, při níž se cholesterol přeměňuje na neaktivní formu vitamínu D3. Ten pak prochází metabolickou přeměnou v játrech a ledvinách a stává se z něj aktivní forma vitamínu D. Tu již dokáže naše tělo využít pro podporu svých funkcí. U nás ale není množství takto získaného vitamínu D zpravidla dostatečné. Schopnost získávat vitamín D ze slunce totiž závisí na různých faktorech, jako jsou geografická poloha, používání opalovacích krémů, oblečení a životní styl.  

V naší republice je optimální doba pro syntézu vitamínu D od dubna do října přibližně mezi 10 a 15 hodinou.

Některé ryby jsou jako zdroj vitamínu D lepší než jiné 

Ryby jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu D v jídelníčku. Obsahují nejen samotný vitamín D, ale také zdravé tuky, které jsou nezbytné pro jeho vstřebávání. Protože vitamín D je rozpustný v tucích, právě tyto tuky umožňují tělu využít vitamín D přijatý ze stravy. 

Z hlediska obsahu vitamínu D jsou vhodnější ryby uzené (makrela) a marinované (zavináče, sleďové filety). Z běžně konzumovaných jsou to tučnější druhy, například losos nebo tuňák.

Oproti tomu filé z ryb s nízkým obsahem tuku jako aljašská treska nebo mořská štika obsahuje vitamínu D významně méně a s pokrytím denní potřeby tak významně nepomůže. 

Kolik vitamínu D mohou ryby obsahovat

Obsah vitaminu D v rybách ovlivňuje celá řada faktorů, například:

  • Druh ryby, 
  • místo, kde žije, 
  • zdroje potravy. 

Z hlediska obsahu vitamínu D jsou nejvhodnější tučné mořské ryby, které obsahují až 45 µg vitamínu D na 100 g. Ještě lépe jsou na tom játra mořských ryb. Například u 100 g jater halibuta je možné najít průměrně až 3 mg vitamínu D, u makrely 1,5 mg a u běžnějších tresčích jater 25 µg vitamínu D. 


Zdroj:  

ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...