Flavonoidy: rostlinné látky, které jsou ohromně prospěšné a ověnčené Nobelovou cenou

Už jste někdy slyšeli o flavonoidech? Prozradíme, že jich existuje kolem 4000 druhů a stále se objevují nové. Proč jsou pro nás důležité a v čem je můžete najít? Přečtěte si náš článek, kde jsme shrnuli ty nejpraktičtější informace:

Flavonoidy: rostlinné látky, které jsou ohromně prospěšné a ověnčené Nobelovou cenou

Flavonoidy, nebo vitamín P?

Oba pojmy používáme pro jednu stejnou věc. Jsou to rostlinné látky, které najdeme nejen v ovoci, ale i bylinách nebo květinách. Celkem běžně je tedy konzumuje každý z nás. Ukázalo se, že jsou velice prospěšné našemu zdraví, a proto poslední roky můžeme pozorovat, že jsou doporučovány i k zvýšenému příjmu nebo suplementaci. 

Mezi známé flavonoidy patří třeba rutin. Pokud řešíte potíže s cévami nebo se srdcem, určitě vám bylo doporučeno zařadit do jídelníčku pohanku – významný zdroj rutinu. Má za úkol podpořit odolnost cévních stěn a tak je i jako surovina součástí doplňků stravy na kardiovaskulární systém. 

Větší množství flavonoidů najdeme třeba v citrusech, rajčatech, černém rybízu, černém bezu, borůvkách nebo třeba v zeleném čaji. Z rostlin musíme zmínit měsíček lékařský u něj působí flavonoidy i zevně, pokud ho použijeme v masti na hojení ran. 

Proč je chytré zaměřit se na flavonoidy?

Říkáte si, proč byste se zrovna vy měli o flavonoidy zajímat? Stále víc se ukazuje, že jejich příjem má vliv na nejrůznější zdravotní problémy. Jde o důležitý dílek skládačky, který je pro nás dobře dostupný ovoci i bylinkách a může nám prokázat dlouhodobou službu. Jedna z hlavních rolí flavonoidů je ta, že působí jako antioxidanty. Chrání tak buňky našeho těla před oxidativním stresem. To je poměrně komplikovaná a pro laika těžko uchopitelná věc.

Pokud chceme o své zdraví pečovat, měli bychom začít u těch nejmenších součástek – a těmi jsou právě buňky.


Za objev flavonoidů dostal maďarský fyziolog a biochemik Albert Szent-Györgyi de Nagyrápolt Nobelovu cenu. A to už je doopravdy potvrzení toho, že jde o zdraví prospěšnou látku, o kterou by bylo škoda se ochudit.


ImuBerin balení

ImuBerin

Komplexní doplněk stravy vyvinutý podle originální norské receptury.
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se...