Kdo maže, ten jede
Vitamin D je rozpustný v tucích. To znamená, že právě tuky jsou nutné k tomu, aby ho dokázalo naše tělo využít. Seznam potravin, které přirozeně obsahují vitamín D a zároveň tuky, je velmi krátký. Jedná se hlavně o
- tučné ryby jako losos, makrela a sleď,
- vaječný žloutek,
- tresčí játra.
Například při přípravě hub, které jsou dalším zdrojem vitamínu D, je důležité přidat tuk. Případně je možné sáhnout po potravinách cíleně obohacených o vitamín D – běžné jsou například roztíratelné rostlinné tuky.
5 tipů, jak užívat vitamín D
- Pokud přijímáte vitamín D v podobě doplňků stravy, vyberte si ty, které zároveň obsahují tuky.
- Doplňky stravy užívejte spolu s jídlem s obsahem tuků (avokádo, ořechy, rostlinný olej), případně je zapijte například mlékem.
- Doplňky stravy užívejte pravidelně – ve stejnou denní dobu.
- Při užívání dodržujte doporučení výrobce.
- Dbejte také na dostatek dalších živin, jako jsou vitamín K a vápník.
Proč je vitamín D tak důležitý?
Vitamín D je často spojován s funkcí imunitního systému, to ale není zdaleka vše. Jeho dostatek je důležitý pro správné vstřebávání vápníku a fosforu, a tedy i pro podporu normální hladiny vápníku v krvi a pro zdraví kostí a zubů. Vitamín D se zároveň podílí na svalové aktivitě a na procesu dělení buněk.
Vitamín D a imunita
Vitamín D ovlivňuje jak vrozenou imunitu, tedy prvotní obranu těla, tak imunitu získanou. Vitamín D totiž pomáhá imunitním buňkám nejen rychleji rozpoznat, že se do organismu dostaly nebezpečné mikroorganismy, ale také jim dává signál, aby začaly vyrábět látky k jejich zničení.
Vitamín D je vhodné doplnit o další látky podporující imunitní systém (např. vitamín C, selen, zinek) a obranyschopnost (např. bez černý, brusinka obecná). To lze jednoduše zajistit doplňky stravy.
Vitamín D a vitamín K – proč patří k sobě
K efektivnímu využití vápníku je důležitý nejen vitamín D, ale také vitamín K. Ten pomáhá aktivovat bílkoviny, které vápník směrují tam, kde ho tělo potřebuje – tedy do kostí a zubů. Proto je důležité užívat vitamín D jako součást pestré a vyvážené stravy, díky níž tělo získá dostatek dalších důležitých látek.
Zdroj:
https://www.nzip.cz/clanek/1131-vitamin-d
https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx